Kaip Tu jautiesi šiandien?

– Kaip Tu jautiesi šiandien?

Klausimas, kurį ypač rekomenduojama užduoti bendraujant su kolegomis ir pavaldiniais dabar, kai visi gyvename kiek kitokiame pasaulyje po saule.

Geras klausimas, kuris gali būti tik apie tai, kad Tu man rūpi. Ir nieko daugiau.

Bet gali ir nebūti.

Jei jūs tokio klausimo anksčiau tam žmogui neužduodavot, tai gali būti, jog vietoj jūsų transliuojamo rūpestingumo, jūs pas “respondentą” įjungsite/sustiprinsite jo gynybinį mechanizmą.

Kas yra gynybinis mechanizmas?

Gynybiniai, dar kitaip vadinami pasipriešinimo ar prisitaikymo mechanizmai yra reikalingi tam, kad žmogus adaptuotųsi tam tikrose situacijose ir apsaugotų save nuo pavojų, skausmo bei pokyčių.

Kažkokioje gyvenimo situacijoje praeityje – tai buvo geriausias ir kūrybiškiausias būdas išgyventi, išbūti situacijoje. Jis jus tada išgelbėjo. Pavyzdžiui, kažko nepasiuntėme ant trijų raidžių, bet tyliai nurijome ir išgyvenome. Ir tai galbūt buvo geriausias būdas prisitaikyti ir išgyventi.

Kaip ir geras dalykas. Blogoji jo pusė ta, kad dabar jis gali būti netinkamas. Pavyzdžiui, būtų visai tikslinga ir prasminga, tą kažką imti ir pasiųsti dabar toli toli, bet jūs jau turite modelį, kad taip daryti yra negražu ir negerai, todėl elgiatės ne pagal dabarties situaciją, bet pagal tą modelį, kurį žinote ir esate išbandę.

Taigi, iš vienos pusės, tas mechanizmas jus saugo, bet iš kitos pusės, trukdo kūrybiniam prisitaikymui, neleidžia eiti į kontaktą su kitu žmogumi ir atima energiją, nes padarote kažką ne tai, ką ištiesų norėtumėte padaryti.

Pasipriešinimo mechanizmai yra neįsisąmoninti, todėl žmogui labai sunku suvokti, kad toje situacijoje galima elgtis kitaip. Kartais jau po visko, būna, kad galvoje šmėsteli mintis, jog užlipau ant to pačio grėblio, bet realiai, kai tai vyksta, dažniausiai sunku suvokti, jog baigtis turi dar bent vieną išeitį.

Toks pasipriešinimas vyksta ne tik žodžiais – tai visuma reakcijų, poelgių, minčių ir veiksmų. Pasipriešinimo kulminacija – tai nutrauktas ar neįvykęs Kontaktas.

Žmogus nesąmoningai naudoja visus pasipriešinimo mechanizmus, bet paprastai vienas iš jų yra vedantysis.

Taigi, siūlau pažiūrėti į keletą situacijų, kaip atsako ir kaip reaguoja kitas žmogus, kai įsijungia gynybiniai mechanizmai, uždavus nekaltą klausimą:
– Kaip Tu jautiesi?

Situacija nr 1

Aš nekaltai ir rūpestingai klausiu Jurgio:
– kaip Tu jautiesi?

O santykis su Jurgiu pas mane toks per atstumą, nes neturėjom progos turėti artimesnio kontakto anksčiau arba turėjom, bet kažkas nesiklijavo.

Tai kas vyksta su Jurgiu, kai aš paklausiu, jei tarkim, jo vedantysis gynybinis mechanizmas – projekcija?

Čia ir pramuša pas Jurgį, kaip jūsų “akcijos kotiruojasi” jo akyse ir mintyse. Jei šiaip sau, tuomet pas Jurgį įsijungs scenarijus, kad jūs, rupūžė, jau kažką tokio žinote ir dabar bandot kažką išgauti ir pan. Nepaisant to, jūs galite sulaukti mandagaus atsakymo:
– Ačiū, gerai.

O Jurgis toliau projektuos kas jo laukia…

Situacija nr 2

Aš nekaltai ir rūpestingai klausiu Rasos:
– kaip Tu jautiesi?

O su Rasa pas mus visai normaliai. Net labai. Kartais gal ne labai suprantu, kai ji atrodo lyg ir užsi..kus, bet šiaip niekad nesiskundžia, kad kažkas ne taip.

Taigi kas vyksta su Rasa, kai aš paklausiu, jei jos vedantysis gynybinis mechanizmas – retrofleksija?

Rasa nesupranta kaip jūs nematote, kad yra negerai. Ji visada, kai jums reikia ir nereikia, jus supranta, jums padeda. Jai nereikia jūsų klausti – ji jaučia. Todėl sunku suprasti, kodėl kai jai reikia pagalbos ir palaikymo – niekas iš jos mikro užuominų nesupranta ir nepadeda. Pikta. Žiauriai pikta…

Nepaisant to, jūs sulauksite mandagaus atsakymo:
– Ačiū, viskas gerai.

O Rasa toliau save griauš ir nuodis pykčiu iš vidaus …

Situacija nr 3

Aš nekaltai ir rūpestingai klausiu Linos
– kaip Tu jautiesi?

O Lina pas mus juokelių ir fainų pokalbiukų meistrė! Nespėji net sumirksėti – o ji žiūrėk, jau nuo batų temos persijungia į ratų. Gal tik kartais užknisa, kai tikrai reikia rimtai, konkrečiai, greitai ir tik apie reikalus… Bet šiaip su ja nenuobodu!

Ir faktas kaip blynas, kad Lina tikrai numes gerą bajeriuką apie tai, kad jaučias dabar kaip koks kotletukas keptuvėj arba skels anekdotą iš serijos kalbasi du draugai:
– Ko tu toks liūdnas ir pavargęs?
– Ai… Darbas, darbas, vien tik darbas… Ryte, vakare darbas…
– Ir seniai tu taip ari?
– Vat nuo rytojaus ir pradedu…

Tačiau kas iš tiesų vyksta su Lina, kai aš paklausiu, jei jos vedantysis gynybinis mechanizmas – defleksija?

O su Lina vyksta “pabėgimas”. Be kaukės ir su savimi labai nesaugu…

Situacija nr 4

Aš nekaltai ir rūpestingai klausiu Editos
– kaip Tu jautiesi?

Su Edita paprastai jokių problemų. Ji pas mus yra iš “supratingų” ir moka puikiai “pagauti” kitų norus ir be žodžių supranta kitų poreikius. Tiesa kartais dėl to ji net užknisa, nes tarsi neturėtų savo nuomonės… Bet šiaip su ja patogu dirbt.

Todėl Edita tikrai jums atsakys į jūsų klausimą… atsižveldama ir meistriškai nuskaitydama jūsų būseną.

Kas iš tiesų vyksta su Edita, kai aš paklausiu, jei jos vedantysis gynybinis mechanizmas – konfluencija?

O su Edita vyksta saugus “susiliejimas”, t.y savo norus ir poreikius sukeičiant su jūsų ir gailestis iš vidaus, kad ir vėl viskas sukasi tik apie jus…

Situacija nr 5

Aš nekaltai ir rūpestingai klausiu Antano:
– kaip Tu jautiesi?

Antanas pas mus yra geras žmogus. Jis paprastai nesiskundžia, nekonfliktuoja, padaro viską tvarkingai ir teisingai. Tik kartais užknisa tas jo aklas paklusnumas autoritetams ir tas jo „reikia“, net per negaliu…

Todėl Antanas tikrai jums mandagiai atsakys į jūsų klausimą:
– Ačiū, viskas gerai. Reikia tik pakentėti.

Kas iš tiesų vyksta su Antanu, kai aš paklausiu, jei jo vedantysis gynybinis mechanizmas – introjekcija?

O su Antanu vyksta, kad “berniukai nežliumbia”, t.y „vyrai nesiskundžia“, nors taip norėtųsi iššaukti tuos “reikia”, “turiu”, “privalau”…

Situacija nr 6

Aš nekaltai ir rūpestingai klausiu Laimos:
– kaip Tu jautiesi?

Laima pas mus yra charizmatiška. Net labai. Ji sugeba greit suburti apie save žmones. Tik kartais užknisa, kad ji, tarsi, pasidaro tokia šalta ir nepasiekiama… Bet gal man tik vaidenasi.

Tiesa pasakius, Laimai šis jūsų klausimas bus netikėtas, nes tai ji yra tas žmogus, kuris užduoda tokius klausimus pirma. Todėl ir šįkart ji sėkmingai ir nepastebimai perves jūsų klausimą į jus pačius ir jūs to net nepastebėsite.

Kas iš tiesų vyksta su Laima, kai aš paklausiu, jei jos vedantysis gynybinis mechanizmas – egotizmas?

O su Laima vyksta strategavimas, kaip su jumis padidinti atstumą, nes jūs jau priartėjote per daug arti…

Situacija nr 7

Aš nekaltai ir rūpestingai klausiu Miglės:
– kaip Tu jautiesi?

Miglė pas mus yra žmogus, kuri galvoja „šalta galva“. Ji nebanguoja su visokiom savo emocijom. Dėl to su ja paprasta dirbti. Tik kartais užknisa, kad ji elgiasi kaip žmogus – robotas…

Miglė nemėgsta klausimų apie jausmus, nes tada reikia įjungti galvą ir sugalvoti ką tokiu atveju ji turėtų jausti. Todėl atsakymas jums, greičiausiai prasidės nuo:
– Galvoju, kad jaučiuosi…

Kas iš tiesų vyksta su Migle, kai aš paklausiu, jei jos vedantysis gynybinis mechanizmas – desensitizacija?

O su Migle vyksta „nusijautrinimas“ ir nežinojimas, kas su ja vyksta…

Štai tokios galimos septynios reakcijos į tiesiog klausimą: – kaip Tu jautiesi?
(jų gali būti daugiau, nes pagal geštalto psichoterapiją yra daugiau gynybos mechanizmų)

Tai ką daryti?

Gal tuomet, aplamai, neklausti, jei jau toks rūpestingumas gali išaukti tokias reakcijas?
Arba kaip kartais tenka išgirsti organizacijose – mes čia darbus dirbam, o ne psichologijom užsiiminėjam, kad dar nuspėti ką kas jaučia ir kaip iš tikrųjų reaguoja.

Tai gal tikrai neklausti…

Klausti!
Tik nesitikėti, jog Tavo klausimą kitas žmogus priims kaip rūpestingumą.
Ir gink Dieve, nereikia nustatynėti ar pas Marytę retrofleksija, ar pas Joną veikia projekcija. Nereikia kabinti tų etikečių kitiems. Užteks, jog jūs leisite sau pagauti, koks gynybinis mechanizmas įsijungė pas jus pačius. O jei jau labai pažengusiai pamąstysit – tai ar tikrai dabar yra nuo ko gintis? Ir ar tai tinkamiausias būdas dabar?

Mes tik žmonės. Skirtingi žmonės.

Kontaktai

Naujienlaiškis


.

Gali © 2018