Nemokamos paslaugos skonis

Nemokamai. Koks yra tas tikrasis nemokamos paslaugos skonis?

„Žiūrėkit, jūs man pasiūkit 1-3 sukneles, o aš pažiūrėsiu, panešiosiu ir jau kitus kartus mokėsiu, ir kitiems dar jus rekomenduosiu…”

„Žiūrėkit, jūs man suremontuokit automobilį porą kartų ir aš vėliau pas jus remontuosiu, kai reikės, ir kitiems dar jus rekomenduosiu…”

Kaip manot ar daug siuvėjų, autoservisų „pasirašytų“ ant tokio pasiūlymo?

Jei jūs ne koks garsus šių dienų influenceris – galit likti ne tik nesuprastas, bet ir pasiųstas kuria nors kryptimi…toli, toli.

Gerai, pažiūrėkim iš kitos pusės – ar daug esat matę ir sutikę paslaugų teikėjų, kurie siūlo vieną – kitą kartą pas juos nemokamai įsigyti paslaugą? Realiai, be jokių ten žvaigždučių po žodžio „nemokamai*”

Dėl viso pikto, greituoju būdu užmečiau akį į googl’o platybes dėl siuvėjų ir autoservisų, kad jau juos taip paėmiau kaip pavyzdžius. Taigi, palenkti kelnes kainuoja nuo 7 iki 15 Eur. Padangą pakeisti nuo 4,5 Eur. Nemokamų paslaugos teikėjų neradau.

Visgi, ar yra paslaugų teikėjų, kurie siūlo savo paslaugas nemokamai? Yra.

Ir čia tinka pasakyti, kad „ir aš ten buvau, alų midų gėriau, per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau…“

Tai nutiko besimokant koučingo ir taip liko dar kuris laikas po to. Tuomet maniau, kad tai labai geras „išradimas“ teikti bent vieną koučingo sesiją nemokamai, kad klientas galėtų susipažinti, pasirinkti ir t.t, ir pan. Norėjau būti ypatingai sąžininga ir teisinga bei parodyti klientams, kad jie renkasi ne kokią ten katę maiše!

Susimoviau… Klientų nuo to nepadaugėjo. Tie, kurie „mane bandė“ – dažnu atveju sužinodavau, jog lygiai taip pat bandydavo ir kitų kolegų nemokamas paslaugas.

Nusivyliau… nes nepasiteisino mano lūkesčiai į tęstinį bendravimą ir kokybišką darbą.

Problema buvo manyje. Todėl ir atsakymą teko atrasti savyje – atsikratyti to “skanaus” introjekto, kurį prarijau besimokydama, jog „suteik vieną – kitą paslaugą nemokamai, tada tave pastebės, tada tave pasirinks, tada tave pakvies ir tada jau tau sumokės“. O kur dar vidinė gėda imti pinigus už paslaugą, kuri neišmatuojama nei gramais, nei milimetrais, nei dar kokiu prabuotų SI vienetu?

Bet laikas parodė, jog peržengus savo „kuklumą“ bei pradėjus vertinti tai, ką gali duoti, tuomet, ir įvyksta tai kas turėdavo vykti po nemokamų sesijų! Praktiškai pasitvirtino visi tie moksliniai eksperimentai, jog žmogus gavęs kažką nemokamai ir nusipirkęs pats – vertina tą pačią paslaugą visai kitaip. Paradoksas, realybė ar kaip tik nori vadinki, bet paslauga abiem pusėms tampa vertingesnė, kai už ją yra sumokama!

Nenoriu aš čia visko suvesti tik į piniginius santykius. Pinigai, tiesiog, yra toks aiškus ir paprastai suprantamas matavimo vienetas. Jokiu būdu nenuvertinu tos neišmatuojamos vertės, kurią gaunu per patirtį, per padėką, per pamokas, per rekomendacijas, per susitikimus ir išsiskyrimus.

Aš ir dabar galiu sau leisti ir kartais leidžiu suteikti nemokamą paslaugą, jei tai tikrai yra vienintelė geriausia išeitis. Aš taip pat galiu suteikti papildomą nuolaidą, jei tai svarbu ir man, ir klientui. Bet už to stovi dabar jau visai kiti lūkesčiai (meluočiau, jei sakyčiau, kad esu be jokių lūkesčių :))

Dabar, kai kartais kviečia paskaityti kokia nors tema nemokamai ir iškart įvardija man planuojamą naudą – turėsi potencialių klientų – atsisakau. Aš ten jau buvau ir žinau, kad brangiausia dalyba yra nemokamai. O aš nebenoriu mokėti taip brangiai. Bet jei kviečia pasidalinti su tam tikrom grupėm žmonių be jokių ten ”turėsi klientų” – tai mielai dalinuosi žiniomis ir patirtimi, nes paprastai tokiuose susitikimuose įvyksta stiprūs abipusiai mainai, kad ir energetiniame lygyje.

Ir dar paskutiniai keli žodeliai apie tuos tokius populiarius šiuo metu nemokamus renginius.

Už nemokamų renginių visada yra mokėtojas – ES projektų lėšos, savivaldybės, sponsoriai, medsenatai ir pan. Taigi, kai aš darau nemokamai ir tai nėra finansuojama iš kažkokių šaltinių, kuriuos aš turiu nurodyti – tai reiškia, kad aš esu tas renginio mokėtojas – rėmėjas. Tas pats mokėtojas, kuris dar turi ir mokesčius susimokėti, ir atlyginimą, ir už kurą, ir už mokslus, ir už supervizijas, ir kartais kelnes noriu atsilenkti siuvykloj, o ne namuose… gerai, kad bent padangos demisezoninės.

Neišsigandote ir norite profesionalios paslaugos? Susisiekite!

-Jūratė

Kontaktai

Naujienlaiškis


.

Gali © 2018